Kaupunki bloggaa

Tänne kirjoittavat kaupungin työntekijät ja viranhaltijat oman toimialansa ajankohtaisista asioista. Voitte kommentoida kirjoituksia. Kommentit julkaistaan ylläpitäjän toimesta, eli ne eivät näy heti.

17.10.2017 13.20Eksä tajuu mua?

"Mitä kauhavalaisille nuorille kuuluu?" on kysymys, jota meille nuoriso-ohjaajille esitetään usein. Sosiaalinen media on tuonut nuorisotyöhön ripakopallisen uusia käytäntöjä. Yritämme pysyä ajan hermoilla, mutta tietävätkö vanhemmat, mitä somekanavia oma nuori käyttää ja mitä niissä tehdään?

Snapchat on pikaviestipalvelu, josta tarinat häviävät viimeistään 24 tunnin kuluttua. Lisäksi Snapchatissa voi lähettää yksityisviestejä. Instagram on kuvien jakopalvelu, joissa nykyään voi lähettää myös yksityisviestejä. Whatsapp on myös pikaviestisovellus, sillä erotuksella Snapchatin kanssa, että viestit jäävät muistiin eivätkä poistu. Facebook on yhteisöpalvelu. Uusin villitys on Sarahah. Sarahah on hyvin pelkistetty sovellus, jossa voi lähettää anonyymejä tekstiviestejä toisille käyttäjille. Vastaanotettuihin viesteihin ei pysty vastaamaan. Nuoret ovat keksineet, että Sarahahin viestejä voi laittaa Snapchattiin ja vastata kysymyksiin tai kommentteihin tätä kautta. Anonyymiys aiheuttaa valitettavan usein ilmiön, että viestiin voi laittaa mitä vain ja tällöin kommentit toiselle voivat olla erittäin järkyttäviä.

Edellä mainituista sosiaalisen median kanavista nuoret käyttävät aktiivisimmin Snapchattia, Instagramia, Whatsappia ja Sarahahia. Kyselyjen perusteella nuoret käyttävät Facebookkia vain katsomalla sieltä uutiset ja tapahtumat, ns. aktiivisia käyttäjiä he eivät enää ole. Miten aikuisten tulisi huomioida tämä? Tulisi muistaa, että viestejä ja kommentteja saattavat lukea myös omat lapsemme ja nuoremme. Onko vastuullista aiheuttaa tahallaan someraivoa ja odottaa poppareiden kanssa, että kuinka isoksi riita kasvaa? Mitä nuorille opettaa se, että aikuiset haukkuvat muita ihmisiä julkisesti sosiaalisessa mediassa? Kuinka moni nuori oppii sitä kautta kunnioittamaan muita ihmisiä? Mitä tapahtuu, kun nuori menee Facebookiin someraivon ollessa käynnissä ja huomaa esimerkiksi oman äitinsä laittaneen vihapuhesävytteisen kommentin viestikenttään? Tällöin nuori ottaa helposti esimerkkiä Facebookin kommenteista ja puhuu mahdollisesti niitä totena eteenpäin.  Nykyisen, erityisesti Facebookissa vallitsevan, ilmapiirin myötä täytyy olla tyytyväinen, että ihan kaikessa lapset ja nuoret eivät onneksi aikuisia usko.

Kausittaisista lieveilmiöistä huolimatta valtaosalle Kauhavan nuorista kuuluu hyvää. Nuoriso on löytänyt syksyn aikana todella hyvin nuorisopalveluiden tapahtumat ja nuorisotilat. Nuorisotilojen kävijämäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti erityisesti Kauhavan keskustassa sijaitsevassa nuorisotila Saumassa sekä myös Ylihärmän nuorisotiloilla. Kortesjärven nuorisotiloilla on saatu kävijämäärät vakiintumaan hyvälle tasolle. Alahärmän nuorisotiloilla kävijämäärät vaihtelevat paljon riippuen päivästä, mutta syksyn aikana olemme onneksi nähneet myös täysiä iltoja. Pelkästään perjantai-iltaisin kaupungin neljällä nuorisotilalla vierailee keskimäärin 250 nuorta. Tämä aiheuttaa positiivisia ongelmia, esimerkiksi sen, että Kauhavan keskustan nuorisotila Sauma käy auttamattomasti liian pieneksi.

Nuorisotilojen suurien kävijämäärien myötä yhteistyö vanhempien kanssa korostuu. Tämän yhteistyön tukemiseksi nuorisopalvelut järjestää nuorisotilojen nuorten vanhemmille vanhempainillan 23.11. klo 18.00 alkaen Y-kinossa. Vanhempainiltaan avataan myöhemmin ilmoittautumislinkki. Illan aikana on tarkoitus esitellä nuorisotilatoimintaa ja vastata vanhempien kysymyksiin.

Mukavaa syksyn jatkoa toivotellen,
nuoriso-ohjaajat Siiri Ahopelto ja Tuomas Lahdenperä

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


21.9.2017 8.36Terveisiä toreilta

Kaupungin ja Komiat-lehden torikiertue kiersi neljänä peräkkäisenä torstaina eri kaupunginosien toreja. Kaupungin luottamushenkilöitä, työntekijöitä ja viranhaltijoita jalkautui pariksi tunniksi toreille kuuntelemaan asukkaiden toiveita ja terveisiä. Kaikki palautteet kirjattiin ja ne toimitetaan kukin oikealle toimialalle.

Päällimmäisenä huolenaiheena joka torilla tuntui olevan ne oman kaupunginosan lääkäripalvelut. Se puhututti ja huolestutti. Lääkäripalvelu tuo turvallisuuden tunnetta. Kuntayhtymä Kaksineuvoisen johtavia viranhaltijoita oli kiertueella mukana vastaamassa parhaansa mukaan näihin kysymyksiin.

Kiitosten kirkkaimpana tähtenä oli puolestaan kaupungin puutarhaosasto. Kesän istutuksiin oltiin yleisesti tyytyväisiä ja niistä oli ollut monelle paljon iloa. Kauniit istutukset tuovat viihtyisyyttä ja ihmiset kokivat ne vahvasti huomioonottamisena.

Tieasiat olivat perinteisesti sekä kiitoksen että muistutuksen aiheita. Jossain oli viimein saatu tie kuntoon ja toisaalla työ edelleen odotti tekijää. Teihin liittyen myös huomauteltiin teiden risteyksissä olevista puskista tai muista näkemäesteistä. Kaikki kaupungin alueen tiet eivät ole kaupungin ylläpidossa, mutta terveiset lähetetään toreilta myös Ely-keskukselle.

Toiveissa oli lähinnä erilaisia palveluja lisää: ravintoloita, ruokakauppoja ja vaatekauppoja. Yleisesti ihmisistä oli mukava tulla toreille ja niille toivottiinkin lisää tapahtumia.

Hyvää antia olivat keskustelut kaupunkilaisten kanssa. Oli mukava päästä kuulemaan ihmisten tarinoita elämästään, kuinka olivat Kauhavalle tulleet, tehneet töitä tai siitä, miten eläkepäivät sujuivat. Koska työni on viestintäasioiden lisäksi myös kaupungin markkinoiminen, minua kiinnostavat syyt, mitkä saavat ihmiset muuttamaan Kauhavalle. Sainkin ilokseni jutella Kauhavalle muuttaneiden ihmisten kanssa, jolloin pääsin utelemaan niitä perimmäisiä syitä muuttoon. Ensin näissä keskusteluissa tuli esiin Kauhavan tarjoama maaseudun rauha, jossa on kuitenkin kaupunkitason palvelut. Mutta onhan vastaavia maaseutumaisia kaupunkeja muuallakin päin Suomea. Lopulta päädyttiin aina ihmisiin: Kauhavalla oli mukavia ihmisiä, jotka ottivat hyvin vastaan. Tällaista resurssia mikään kaupunki tai kunta ei markkinointirahalla saa.  

Kiitos kaikille toreilla mukanaolleille ja mukavaa alkanutta syksyä!

Petra Karhula
viestintä- ja markkinointikoordinaattori

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.5.2017 15.28Kesä keikkuen tulevi Kauhavallekin

Kevään sää on ollut jo niin kylmä, että Pekka Poutaakin naurattaa. Yksi valtuutettu minulle kertoi, että vanhan kansan keskuudessa on kuulemma sellainen sanonta, että kylmän pitää sataa lumena alas ennen kuin säät voivat lämmetä. Ei tullut siinä puheeksi, että montako kertaa sitä lunta pitää tulla.

No, kyllä se kesä tulee tänäkin vuonna. Ainakin Kauhavalle, jossa kesä tarjoaa monta syytä tulla käymään. Kauhavan kesä onkin pullollaan monipuolisia tapahtumia, joissa löytyy valinnanvaraa. Perinteisten kulttuuritapahtumien rinnalla on suuria moottori- ja hevosurheilutapahtumia, kuten kesän avannut Tractor Pullingin SM-osakilpailu, Nordic King juhannusravit, EM-Karting osakilpailut, Power Park Horse Show ja Power Truck Show. 

EM-Karting osakilpailu järjestettiin Suomessa viimeksi 14 vuotta sitten. Tulevana kesänä tämä vauhdikas kansainvälinen tapahtuma järjestetään Powerparkissa parhaimpaan lomasesonkiaikaan heinäkuun lopulla. 

Uusimpina tulokkaina Kauhavan kesässä ovat 15.7. järjestettävä Wanhanajan Lentopäivät, jossa yhdistyvät lento- ja kulttuuriperinne, 3.8. järjestettävä Nurmi 2017 maatalous-tapahtuma viljelijöille sekä elokuun alussa järjestettävä Power Park Horse Show, joka on viisipäiväinen esteratsastus-spektaakkeli.

Kauhavan kesän viimeisin suurtapahtuma on Power Truck Show, joka keräsi viime vuonna 35.000 kävijää. Tämän ympäri maailmaa ihmisiä vetävän kuljetusalan suurtapahtuman huipentaa perinteinen lauantain valoshow ja tähtiartistien luotsaama illanvietto.

Tapahtumien ohella matkailijoita palvelevat totta kai myös Härmän Kylpylä ja maan paras vapaa-ajankeskus PowerPark. Tulevana kesänä Huvivaltio PowerParkkiin pääsee näppärästi myös junalla, sillä VR järjestää junavuoroja kesän ajan 19.6.–13.8.2017 uusitulle Härmän asemalle.

Ja niille, jotka edelleen murehtivat kesän säätilaa sellaiset terveiset, että huoli pois -pääskysiä on nähty jo lakeuksilla! Tervetuloa pääskysille ja muillekin viihtymään Kauhavan kesään!

Juha-Martti Kuoppala
kehitysjohtaja
Kauhavan kaupunki

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


18.4.2017 13.25Vaaleja ja "tutkimuksia"

Kuntavaalit on pidetty ja tilinpäätös 2016 saatu valmiiksi. Kummassakaan ei ollut mitään järisyttävää Kauhavalla, vaikka pieniä muutoksia puolueiden välillä ja suuriakin siirtymiä henkilökohtaisissa äänissä tapahtui. Puolueet neuvottelevat paikkajaon huhti-toukokuussa ja uusi valtuusto nimeää virallisesti kaupunginhallituksen ja lautakunnat 5.6.2017.

Tilinpäätöksestä muodostui budjettia ja syksyn odotuksia parempi. Huolimatta miljoonan euron kertapoistosta (koulukeskus) ja sairaanhoitopiirin samankokoisesta lisälaskusta joulukuussa, kaupunki ylsi yli 700.000 euroa ylijäämäiseen tulokseen, mikä näissä olosuhteissa on erittäin hyvä saavutus. Kiitos siitä kuuluu kaupungin omasta toiminnasta vastanneelle henkilöstölle. Kaupungin oman toiminnan menot jopa alittivat budjetoidun.

Kevään aikana on julkaistu monenlaisia kuntatutkimuksia. Suomen Kuvalehti jakoi Suomen kunnat 5 tähtiluokkaan elinvoiman, kuntatalouden, asukasluvun, työttömyyden jne. perusteella. Se oli siis faktaa. Siinä Kauhavan sijaluku oli 158 eli täsmälleen kolmen tähden keskikohdassa. On huomattava, että tähtiluokitus ei kerro mitään kuntapalveluiden laadusta. Jotain se kuitenkin kertoo kunnan faktisesta tilanteesta ja menestymismahdollisuuksista. Keskeistä on asukasluvun trendi, mikä Kauhavalla on valitettavasti miinusmerkkinen. Siihen voi ja ei voi vaikuttaa. Kaupunki on kampanjoinut edullisilla tonteilla ja hyvillä palveluilla. Tärkeä viesti on kuitenkin kaupunkilaisten puheet ja kirjoitukset, jotka ovat suoraa viestintää ja kertovat ihmisten tunnoista.

Tässä sarjassa Kauhava pärjäsi huonosti verrattuna esim. Seinäjokeen ja Lapuaan. Asukkaille tehdyssä mielikuvakyselyssä Kauhavasta ei tullut mairitteleva kuva. Tosin otos lienee niin pieni, että suuria johtopäätöksiä ei kannata vetää. Olen samaa mieltä kuin Seppo Nurmi, joka kirjoitti Pohjalaisessa, että kyselyillä ei menestystä rakenneta. Oman pesän likaaminen ei ole laitonta, mutta se on typerää. Jokaisessa kunnassa on puutteensa eikä mikään ole täydellinen. Tässä mielessä Kauhava on taatusti parempi kuin miltä se ”asukastutkimuksen” mukaan näyttää. Analysoimatta tarkemmin tutkimusmetodeja voi kuitenkin todeta, että ”niin on, jos siltä näyttää”. Sen takia on merkitystä, mitä me kauhavalaiset kaupungistamme puhumme.

Hyvää kevättä!

Markku Lumio
kaupunginjohtaja

Lue lisää | 0 Kommenttia | KommentoiTämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje